Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο (ή λίγο νερό) και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε με μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνει διάφανο.
Ανακατεύουμε το τριμμένο καρότο, το θυμάρι, τη ρίγανη, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, τα φύλλα δάφνης και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Προσθέτουμε το μίγμα άγριου ρυζιού και ανακατεύουμε καλά έως ότου ενωθούν. Το αφήνουμε να ψηθεί μαζί με τα αρωματικά βότανα για ένα λεπτό.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πιπέρι και 1 φλιτζάνι από τα κράνμπερι. Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών ή το νερό, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε για καρυκεύματα. Προτείνουμε σε αυτό το σημείο να προσθέσετε περισσότερο αλάτι στη γεύση σας.
Αφήνουμε το πιλάφι να σιγοβράσει, σκεπάζουμε με σφιχτό καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 50 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά αλλά δεν αφαιρούμε το καπάκι. Αφήνουμε το ρύζι να καθίσει σκεπασμένο για 10 έως 15 λεπτά, ώστε να συνεχιστεί το μαγείρεμα στον δικό του ατμό.
Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και τα ξυλώδη κλαδάκια από τα βότανα. Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι και ανακατεύουμε απαλά το ρύζι.
Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο, γαρνιρισμένο με τα υπόλοιπα κράνμπερι και φρέσκα μυρωδικά.