Εκτέλεση
Βάζετε τα ψιλά φασόλια από το προηγούμενο βράδυ στο νερό να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα τα σουρώνετε και τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει χωρίς αλάτι.
Προσθέτετε 2 φύλλα δάφνης και ένα καθαρισμένο κρεμμύδι ολόκληρο. Τα βράζετε για 40 λεπτά, σε χύτρα ταχύτητας ή για 70 λεπτά, σε συμβατική κατσαρόλα.
Παράλληλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, ψιλοκόβετε τα άλλα δύο κρεμμύδια και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν λιγάκι. Ρίχνετε και τα λαχανικά και τα σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν κι αυτά. Προσθέτετε τη ντομάτα, αλατοπιπερώνετε και μόλις το μείγμα πάρει βράση, κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Μεταφέρετε τα φασόλια σε ένα πήλινο ή μαντεμένιο σκεύος, κατάλληλο για το φούρνο, τα περιχύνετε με τη σάλτσα των λαχανικών και προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί για να βράσουν στο φούρνο.
Βάζετε το σκεύος σε προθερμασμένο, στους 180ο C, και τα ψήνετε για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά.
Πασπαλίζετε με μερικά φυλλαράκια θυμάρι και σερβίρετε.