Φασόλια μέτρια μελωμένα στη γάστρα

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα μέτρια φασόλια αποβραδίς. Την επόμενη ημέρα, τα βράζουμε σε άφθονο νερό, σε μέτρια φωτιά, για περί­που 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε.

Κρατάμε 2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό που έβρασαν και διαλύουμε μέσα τον ντοματοπελτέ.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα καρότα για 10 λεπτά. Ρί­χνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το οινόπνευμα και προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα ντοματάκια και τον πελτέ με το νερό. Μαγειρεύουμε για 5 – 6 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Αδειάζουμε στη γάστρα τα φα­σόλια και τη σάλτσα, ανακατεύουμε και ψή­νουμε για 1 ώρα. Ξεφουρνίζουμε, περι­χύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και πα­σπαλίζουμε με τον μαϊντανό.