Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τους Γίγαντες για τουλάχιστον 12 ώρες σε κρύο νερό.
Σουρώνουμε τους Γίγαντες , τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι που να μαλακώσουν για περίπου 1 ώρα.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να αποκτήσουν ωραίο ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε και τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τον δυόσμο και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά
Βγάζουμε τους Γίγαντες από το μάτι και τους σουρώνουμε.
Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα ταψί και έπειτα τους Γίγαντες. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 170°C.
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι και το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί. Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά. Σερβίρουμε τους Γίγαντες και από πάνω το χταπόδι. Πασπαλίζουμε με ρίγανη ξερή.