Φασόλια Γίγαντες στο φούρνο πλακί

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε αρκετό νερό, για τουλάχιστον 12 ώρες πριν τους μαγειρέψουμε.
Στη συνέχεια, τους ξεπλένουμε καλά και τους τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό, ώστε να τους σκεπάζει τουλάχιστον 2 δάχτυλα. Ανάβουμε το μάτι και μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε τυχόν αφρούς από την επιφάνεια.
Σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ώστε ίσα που να κοχλάζει το νερό. Βράζουμε για μία με μιάμιση ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Τότε, αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι και τους αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν. Συμπληρώνουμε με κρύο νερό από τη βρύση και τους ξεπλένουμε μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Αργότερα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
Στραγγίζουμε καλά τα φασόλια και τα μεταφέρουμε σε μεγάλο ταψί, τόσο ώστε να χωράνε σε μία στρώση. Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατέβουμε καλά. Συμπληρώνουμε με νερό ή ζωμό, μέχρι να σκεπαστούν.
Τέλος, ψήνουμε στον φούρνο (στη μεσαία ή κάτω σχάρα) για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μείνουν μελωμένοι με το λάδι τους και μετά απολαμβάνουμε!