Λευκή Φασολάδα με Φασόλια Μέτρια

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα μέτρια φασόλια.

Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βράζουμε σε άφθονο νερό για 20 λεπτά. Τα σουρώνουμε καλά.

Κόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε 3 κσ ελαιόλαδο (από το συνολικό), σε μία βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι.

Τα ανακατεύουμε καλά ώστε να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά μέχρι 4 με 5 εκατοστά από την επιφάνειά τους.

Τρίβουμε την πατάτα σε χοντρό τρίφτη και την προσθέτουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 30-35 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο μπούκοβο. Ρίχνουμε μέσα το θυμάρι και το λεμόνι, χυμό και ξύσμα.

Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.