Ιστορία-προέλευση

Φάβα στα Λατινικά, λέγεται το κουκί (Faba). Είναι όμως και είδος οσπρίου που παράγεται από το φυτό λαθούρι, λάθυρος και ο καρπός του, αλεσμένος ή βρασμένος σε μορφή πηχτού χυλού, είναι η γνωστή μας φάβα.

Φυτολογία

Είναι ένα είδος κουκιού (κύαμος), ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, δικοτυλήδονο.

Καλλιέργεια

Καλλιεργείται σε άνυδρες περιοχές. Είναι γνωστή η φάβα που καλλιεργείται στις Κυκλάδες και κυρίως στη Σαντορίνη αλλά και στα Δωδεκάνησα. Η φημισμένη αυτή φάβα, έχει χρώμα ωχρό κίτρινο.

Θρεπτική αξία

Η θρεπτική αξία της είναι μεγάλη αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.

Γευστική αξία

Δεν αποτελεί κύριο πιάτο. Συνήθως το συναντάμε ως ορεκτικό, συνοδευτικό του ούζου ή του κρασιού. Αξίζει κανείς να τη δοκιμάσει είτε σκέτη, είτε «παντρεμένη» με τσιγαρισμένο κρεμμυδάκι και ελαιόλαδο.

Φράσεις

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα

Φάβα – αποτυχία